Què entenem per tecnologia de suport?


Entenem per tecnologia de suport tots aquells recursos que ens permeten apropar als alumnes al seu entorn i donar-los les eines específiques perquè el puguin modificar. Hi ha dues tipologies d'ajuts tècnics: - els que ajuden a l'alumne a accedir i participar en la informació i la comunicació (sistemes augmentatius i alternatius de la comunicació, sistemes d'accés a l'entorn informatiu i comunicatiu de l'ordinador...) - els suports físics que permeten a l'alumne accedir a l'entorn proper i remot (adaptacions físiques d'aparells, ajudes per a la mobilitat, sistemes d'accés a l'ordinador, sistemes de control d'entorn...).


A l'escola d'educació especial Jeroni de Moragas de la Fundació AMPANS, fa temps que estem treballant en la introducció de la tecnologia de suport en les activitats quotidianes dels alumnes amb necessitats educatives especials, per tal que en puguin gaudir i participar activament. Aquest és un camí que ens agradaria fer amb totes aquelles escoles que sabem que estan treballant amb les mateixes eines i les mateixes expectatives i il·lusions. És per això que us convidem a participar en aquest blog aportant les vostres experiències i iniciatives, i tots aquells projectes que, a vegades ens semblen esbojarrats, però que són viables si hi posem entusiasme, alegria i esperança.

CONTACTE:

Gemma Estruch: gestruch@ampans.cat
Rosalina Reñé: rrene@ampans.cat

dimecres

COMUNICADORS D'ALTA AUTONOMIA

Entre la multitud d'ajudes d'alta autonomia per a l'accés a la comunicació, trobem els comunicadors electrònics i els sistemes d'accés a l'ordinador (veure l'entrada específica al blog).
Els comunicadors d'alta autonomia són ajuts tècnics adreçats a facilitar i millorar la interacció als usuaris de comunicació augmentativa i alternativa.



Hi ha una tipologia ben diversa, fet que ens permet poder escollir el més adient, el que requereix cada persona segons les seves necessitats i capacitats. En podem trobar des de molt senzills fins a molt sofisticats.

A l'Escola Jeroni de Moragas, hi ha alguns alumnes que utilitzen sistemes de comunicació d'alta autonomia, entre els quals trobem:


1. GO TALK:

El Go Talk és un comunicador que disposa d'una capacitat de 100 missatges; 20 tecles i 5 nivells de grabació. Compta, també, de "cinc missatges clau", que són constants encara que canviem el nivell. D'aquesta manera, ens evitem regrabar aquests missatges essencials quan canviem de nivell.

Aquest comunicador té un sistema de grabació senzilla i una funció de borrat íntegre del nivell i emmagatzement de quadrícules de símbols.







2. Smart Scan 32 Pro

És un comunicador multinivell de 32 missatges a través d'accés directe i escaneig. Permet la grabació i la reproducció dels missatges audio amb una alta qualitat. L'escaneig pot ser automàtic o pas a pas i, a més, incorpora l'opció d'escaneig auditiu.
Aquest és un comunciador, el qual encara no disposem a l'escola; però és una molt bopna opció per a persones amb poques restes visuals i greus alteracions motrius. L'escaneig automàtic per veu és un recurs molt interessant i factible.







3. UMPC

S’entén per UMPC, un ordinador personal ultra mòbil, que té pantalla tàctil i es pot utilitzar sense teclat ni ratolí. Dins la tipologia d'UMPC existeix el Samsung Q1 que, per les seves característiques, constitueix un bon recurs per a la comunicació augmentativa.




Es tracta d’un ordinador amb el sistema operatiu Windows de 60 GB. Això ens permet instal·lar el software necessari perquè l’usuari pugui utilitzar el seu sistema de comunicació. En aquest cas concret, els nostres alumnes utilitzen el programa Plaphoons.
És un programa que està pensat per ser utilitzat com a comunicador per a persones amb discapacitat motora que no poden comunicar-se a través de la veu i, alhora, presenten un control limitat de la seva motricitat. També és adequat per usuaris amb alteracions visuals i dificultats comunicatives.
Hem de tenir en compte que es tracta d’un ordinador i, per tant, pot ser utilitzat com a tal per a qualsevol persona.
Més actual al Samsung Q1 i al software del Plaphoons trobem UMPC Viliv5 i el TheGrid2.


Aquest és un UMPC dinàmic de 5'' que ens ofereix una gran solució de comunicació portàtil i lleugera; amb totes les possibilitats del The Grid2. Aquesta eina permet convertir l'ordinador en un comunicador dinàmic de símbols, text o mixt, per a persones amb dificultats en la parla i la comunicació. Aquest programa, alhora, és una eina excelent d'accés al PC per al control de Windows i qualsevol altra aplicació.

Aquest és un recurs per a les persones que es comuniquen a través de plafons i aquest sistema els ofereix un nivell superior de funcionalitat, ja que els permet superar la barrera física de les làmines gràfiques i, a més a més, incorpora la veu. Tot això fa possible que el feedback comunicatiu sigui més ràpid i dinàmic.