Què entenem per tecnologia de suport?


Entenem per tecnologia de suport tots aquells recursos que ens permeten apropar als alumnes al seu entorn i donar-los les eines específiques perquè el puguin modificar. Hi ha dues tipologies d'ajuts tècnics: - els que ajuden a l'alumne a accedir i participar en la informació i la comunicació (sistemes augmentatius i alternatius de la comunicació, sistemes d'accés a l'entorn informatiu i comunicatiu de l'ordinador...) - els suports físics que permeten a l'alumne accedir a l'entorn proper i remot (adaptacions físiques d'aparells, ajudes per a la mobilitat, sistemes d'accés a l'ordinador, sistemes de control d'entorn...).


A l'escola d'educació especial Jeroni de Moragas de la Fundació AMPANS, fa temps que estem treballant en la introducció de la tecnologia de suport en les activitats quotidianes dels alumnes amb necessitats educatives especials, per tal que en puguin gaudir i participar activament. Aquest és un camí que ens agradaria fer amb totes aquelles escoles que sabem que estan treballant amb les mateixes eines i les mateixes expectatives i il·lusions. És per això que us convidem a participar en aquest blog aportant les vostres experiències i iniciatives, i tots aquells projectes que, a vegades ens semblen esbojarrats, però que són viables si hi posem entusiasme, alegria i esperança.

CONTACTE:

Gemma Estruch: gestruch@ampans.cat
Rosalina Reñé: rrene@ampans.cat

dimecres

FEM PLÀSTICA AMB EL COMMUTADOR

Els alumnes d'atenció especialitzada de l'escola Jeroni de Moragas, van fer una rosa de Sant Jordi amb un commutador. Com? El commutador acciona un assecador que es dirigeix cap a un grapat de paperets petits, o confetis; els paperets s'aixequen amb l'aire i s'enganxen sobre la cartulina on prèviament hem dibuixat o imprès una rosa untada de cola. Senzill i divertit !! L'oïda, la vista i el tacte entren en joc en l'activitat, i fan que els alumnes gaudeixin d'una manera funcional i motivadora d'una nova activitat de causa-efecte. La idea ens la van donar en un congrés organitzat per BJ adaptaciones, on el director comercial de la casa ABLENET ens va compartir diverses experiències amb tecnologia de suport portades a terme en diferents països. Amb el commutador i el power point també podem pintar! Moltes vegades, els alumnes d'atenció especialitzada participem en la decoració de la classe i de l'escola a través de l'ordinador i la impressora. Com? Molt senzill, les nostres mestres ens preparen presentacions de power point amb què construim, de forma progressiva, el dibuix que volem imprimir. Quan ja el tenim en pantalla, només cal prémer el commutador i ja el tenim a les mans!