Què entenem per tecnologia de suport?


Entenem per tecnologia de suport tots aquells recursos que ens permeten apropar als alumnes al seu entorn i donar-los les eines específiques perquè el puguin modificar. Hi ha dues tipologies d'ajuts tècnics: - els que ajuden a l'alumne a accedir i participar en la informació i la comunicació (sistemes augmentatius i alternatius de la comunicació, sistemes d'accés a l'entorn informatiu i comunicatiu de l'ordinador...) - els suports físics que permeten a l'alumne accedir a l'entorn proper i remot (adaptacions físiques d'aparells, ajudes per a la mobilitat, sistemes d'accés a l'ordinador, sistemes de control d'entorn...).


A l'escola d'educació especial Jeroni de Moragas de la Fundació AMPANS, fa temps que estem treballant en la introducció de la tecnologia de suport en les activitats quotidianes dels alumnes amb necessitats educatives especials, per tal que en puguin gaudir i participar activament. Aquest és un camí que ens agradaria fer amb totes aquelles escoles que sabem que estan treballant amb les mateixes eines i les mateixes expectatives i il·lusions. És per això que us convidem a participar en aquest blog aportant les vostres experiències i iniciatives, i tots aquells projectes que, a vegades ens semblen esbojarrats, però que són viables si hi posem entusiasme, alegria i esperança.

CONTACTE:

Gemma Estruch: gestruch@ampans.cat
Rosalina Reñé: rrene@ampans.cat

dimecres

PINTEM UN GRAFFITI AMB LA TAULETA SENSIBLE!

Els i les alumnes d'atenció especialitzada de l'escola pinten un graffiti amb la tauleta digitalitzadora!!

És meravellós veure com aquest producte, la tauleta digitalitzadora,  permet als alumnes d'atenció especialitzada accedir a l'ordinador i dur a terme l'activitat de visual i plàstica; PINTEM UN GRAFFITI superant la barrera motriu i d'accés. La tauleta solventa la variabilitat de necessitats de suport que requereixen aquests nois i noies i fa possible la participació.
De fet, aquest vídeo és més representatiu que totes les paraules que podríem expressar. Per això us convidem a visionar-lo (feu clic aquí per veure'l)

La tauleta digitalitzadora és un perifèric estàndard que permet als usuaris dibuixar a l'ordindor a través d'un llapis; éssent sovint utilitzada per delineants i dissenyadors. A nivell pedagògic, hem volgut aprofitar totes les possibilitats d'aquesta eina, i hem treballat en la confecció de materials que aprofitin el valor afegit de les textures per aconseguir que els nois i noies accedeixin a l'ordinador tocant coses que tenen qualitats tàctils diferents. Així, sobreposant una làmina texturitzada damunt la tauleta digitalitzadora, l'alumne pot tocar i notar textures diferents que activen reaccions a l'ordinador. És a dir, l'alumne toca per aconseguir una reacció a l'ordinador en forma de so o estímul visual. Feu clic aquí per trobar alguns d'aquests materials.