Què entenem per tecnologia de suport?


Entenem per tecnologia de suport tots aquells recursos que ens permeten apropar als alumnes al seu entorn i donar-los les eines específiques perquè el puguin modificar. Hi ha dues tipologies d'ajuts tècnics: - els que ajuden a l'alumne a accedir i participar en la informació i la comunicació (sistemes augmentatius i alternatius de la comunicació, sistemes d'accés a l'entorn informatiu i comunicatiu de l'ordinador...) - els suports físics que permeten a l'alumne accedir a l'entorn proper i remot (adaptacions físiques d'aparells, ajudes per a la mobilitat, sistemes d'accés a l'ordinador, sistemes de control d'entorn...).


A l'escola d'educació especial Jeroni de Moragas de la Fundació AMPANS, fa temps que estem treballant en la introducció de la tecnologia de suport en les activitats quotidianes dels alumnes amb necessitats educatives especials, per tal que en puguin gaudir i participar activament. Aquest és un camí que ens agradaria fer amb totes aquelles escoles que sabem que estan treballant amb les mateixes eines i les mateixes expectatives i il·lusions. És per això que us convidem a participar en aquest blog aportant les vostres experiències i iniciatives, i tots aquells projectes que, a vegades ens semblen esbojarrats, però que són viables si hi posem entusiasme, alegria i esperança.

CONTACTE:

Gemma Estruch: gestruch@ampans.cat
Rosalina Reñé: rrene@ampans.cat

dimarts

ESCOLTEM MÚSICA A TRAVÉS DE LA VIBRACIÓ


Escoltar música a través de la vibració???
Sí, sí, és possible!!

A l'aula d'atenció especialitzada, tenim una alumna amb sordceguesa a la que li era molt dificultós poder captar i sentir les músiques que s'utilitzen en les activitats.
Les músiques referents (ens serveixen per a anticipar certes activitats), com captar cançons i melodies que sonen a les classes de música, és d'allò més important per tal d'ésser partícep activament a la dinàmica de l'aula.

Durant un temps, vam solventar aquest handicap apropant-li els altaveus i el woofer de l'equip de música, mentre aquesta sonava. Realment, tant sols amb això, l'alumna era capç de rebre la vibració produïda per les ones sonores. La reacció era instantània i aconseguíem el noste objectiu, encara que de forma poc estable i pràctica.
Ara, però, us podem presentar un producte més adequat i funcional, el qual té aquesta finalitat: X-Woofer!

El Subwoofer Integral és un dispositiu d'audio que pot ser connectat a diferents sistemes reproductors: PCs, DVDs, TVs, CD Players, Equips de Música, i en general, a qualsevol aparell reproductor amb sortida d'audio.Es col·loca damunt les espatlles. És fácil de portar i no necessita instal·lació ni cap cable addicional per a escoltar música. Només la seva pròpia alimentació i entrada d'audio.


Una de les funcions més impactants és la capacitat que dóna el Subwoofer Integral per a sentir la música a través de la vibració.


Aquesta és la funció principal de l'aparell i la que utilitzem, a l'aula, amb la nostra alumna. Ara, ja pot captar la música còmodament rebent i anticipant la informació com la resta dels seus companys d'aula; però partint de les seves característiques.


Aparell X-Woofer
Alumna sentint la cançó referent d'entrada a través de l'X-Woofer